Budyń mocy



Jak zrobić szybko pyszny i energetyczny, a w dodatku całkowicie wegański i bezglutenowy budyń? Nic prostszego. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i 15 minut.

- kasza jaglana (albo owsiana, bulgur, jęczmienna - perłowa, gryczana - niepalona)
- mleko migdałowe (lub kokosowe)
- banan
- gruszka (lub brzoskwinia, pomarańcza itp.)
- cynamon
- konfitury z żurawiny (lub wiśni)

Kaszę płuczemy, i gotujemy do odparowania wody (1:2). Dodajemy mleka migdałowego, owoce i wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy wedle uznania. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi, dodać konfitury lub suszonych jagód goji. W wersji czekoladowej można dodać łyżkę kakao.

Pół szklanki kaszy wystarcza na trzy porcje. Najłagodniejszy smak ma bulgur ale inne kasze też dobrze smakują. Jak ktoś koniecznie potrzebuje "na słodko" - można dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego. Mleka dodajemy wedle uznania, im mniej wlejemy, tym masa będzie bardziej gęsta. Owoce możemy dodawać wedle własnego gustu i sezonowej oferty. Do jedzenia jest gotowe od razu, ale smakuje także na zimno. Po przestudzeniu masa gęstnieje i nabiera zwartej konsystencji. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz