Miksowanie


Zakup miksera kielichowego to był strzał w "10". Od kiedy pojawił się w mojej kuchni, nic już nie było takie samo jak wcześniej. Pierwsze "koktajle" robiłem według przepisów znalezionych w sieci, ale bardzo szybko przekonałem się, że nie taki diabeł straszny i zabrałem się do eksperymentowania. Miksy można zasadniczo podzielić na owocowe, warzywne i mieszane. Te pierwsze znakomicie nadają się jako polewa do ryżu, kaszy czy quinoi - uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Ze względu na cukry obecne w owocach nie należy ich jednak nadużywać. Wytrawne miksy warzywne nie każdemu będą smakować, tu trzeba wszystko przetestować na własnych kubkach smakowych. Np. "buraczanki" początkowo w ogóle mi nie wchodziły, ale z czasem i do nich się przyzwyczaiłem. Warzywny smak można złamać owocową nutką i wtedy powstają pyszne "koktajle" mieszane. Używam tu słowa "koktajl" choć dania mają zazwyczaj konsystencję gęstej zupy, a nawet purée. Ale mniejsza o nazwę. Skład poszczególnych miksów to już czysta fantazja. Warto jednak poszukać informacji na temat, co i jak ze sobą łączyć, aby miało to sens. Kiedy miksuję zielone warzywa z dużą zawartością żelaza niehemowego, obowiązkowo dodaję np. trochę soku z cytryny, aby witamina C sprawiła jak największą jego przyswajalność. W kielichu miksera najczęściej lądują u mnie następujące smakołyki  (w różnych wariantach, proporcjach i zestawieniach):

ananas
arbuz
aronia
awokado
banan
borówki
brokuły
brzoskwinia
buraki czerwone
cukinia
ćwikła
granat
grejpfrut
gruszka
jabłko
jarmuż
jeżyny
kalafior
kapusta
limonka
maliny
marchewka
pietruszka
porzeczki
rukola
seler
szpinak
truskawki
winogrona
wiśnie
żurawina

ale listę tę można jeszcze z pewnością znacznie wydłużyć. Warto pamiętać o dodatkach smakowych jak np. mięta, cynamon czy kakao, które potrafią w cudowny sposób zamienić mdłą papkę w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Po szczególnie ciężkich treningach do swoich miksów dosypuję także łyżkę spiruliny, która jest niezwykle bogata w białko, przyspieszające regenerację organizmu. Rozdrobnione warzywa i owoce są łatwo przyswajalne i ich moc czuje się niemal natychmiast po spożyciu. Jesienią i zimą warto dorzucić także kawałek korzenia imbiru, który nie tylko nada wyrazistego smaku, ale także wzmocni organizm przed wszelkimi infekcjami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz